Yöresel Lezzetler

Karabaş Otu

 

image

Akdeniz bölgesine özgü bitkilerden biri olan karabaş otu Fransız lavantası, İspanyol lavantası olarak da bilinir ve Latince adı “Lavandula stoechas”dır.

Çiçekleri pembe ve mor renkleri arasındadır. Karabaş otu geleneksel olarak sinirleri sakinleştirmek ve kan dolaşımını düzenlemek için tüketilmektedir.

Bu yabani ot bizim buralarda dağlarda bolca yetişir. Biz de her sene toplar çayını yaparız. Bu sene ilk defa bir deneme yaparak karabaşotu reçeli yaptım. Çok bilinen birşey olmadığı için tarifini kafamdan uydurarak yaptım. 3 deneme yaptım . Sonunda en güzel formulu oturttum. O kadar beğenildi ki , çok çabuk tüketildi. Hatta İsveç’ten  İnstagram https://www.instagram.com/ayvaliktansizlere/  aracılığıyla bir takipcim , ısrarla ayırmamı rica etmişti. Ayırdım ve kendisi de gelip aldı . Hatta oturup uzun uzun da sohpet ettik 🙂 Kısmetse bu yıl daha çok yapacağım.

image

 

image

Faydaları ;

Hafızayı güçlendirir
Kan dolaşımını hızlandırır
Damar tıkanıklığına iyi gelir
Kanserli hücre oluşumunu yavaşlattığı söylenmektedir
Sinirleri yatıştırır
Sinirsel baş ağrısına iyi gelir
İdrar yolu enfeksiyonu tedavisine yardımcı olur ( limon melisası  ile birlikte hazırlanan çay idrar yolu enfeksiyonuna birebir geldiği söylenir)
Harici olarak kullanıldığında egzama gibi cilt hastalıkları belirtilerini hafifletir
Yaraların iyileşme sürecini kısaltır
Kaygı ve stresi hafifletir
Genel olarak enfeksiyonlara iyi geldiği söylenmektedir
Antioksidanlar bakımından zengindir
Sigarayı bırakmayı kolaylaştırır

image

Karabaş Otu Çayı Nasıl Yapılır?
Karabaş otu çayını kurutulmuş ya da taze bitkiden hazırlayabilirsiniz ancak aktarlarda genellikle kurutulmuş karabaş otu satılmaktadır. 2 büyük bardak çay için 3-4 çay kaşığı kurutulmuş karabaş otunu kaynamış suya atın (ocağı kapatın) ve 4 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Taze bitkiden hazırlarken demleme süresini 3-4 dakika daha uzatabilirsiniz.

image

 

image

 

image

Ve mutlu son …

image
Karabaş Otunun Diğer Kullanım Alanları
Faydaları lavanta bitkisiyle benzeşen karabaş otu kozmetik sanayinde sabun ve parfüm yapımında kullanılan bitkiler arasındadır. Çiçekleri dökülmeye başlarken toplanan bitki gövdelerinden elde edilen yağ çeşitli cilt hastalıkları tedavisinde ve kremlerde sık kullanılır. Bu yağ aynı zamanda taze yaraları temizlemek için bir antiseptik olarak kullanılır. Rahatlatıcı ve kasları gevşetici etkisi nedeniyle tercih edilen masaj yağları arasındadır.

Karabaş Otunun Yan Etkileri

Düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız karabaş otunu doktorunuza danışmadan kullanmayın. Gebelik ve emzirme döneminde karabaş otu çayı içilmesi önerilmemektedir. Aşırı tüketimi mide bulantısı, baş dönmesi ve kusmaya yol açabilir. Bazı kaynaklarda günde 1 bardaktan fazla içilmemesi ve 15 gün kullandıktan sonra 15 gün ara verilmesi tavsiye edilmektedir. Bu nedenle bu otu düzenli olarak tüketmeye başlamadan önce bir doktora danışmak olası yan etkilerinden korunmak adına en güvenli yol olacaktır.

Reçelimiz bitti ama çaylarımızdan bol bol mevcut . Dileyen mesaj veya mail yolu ile iletişime geçebilir .

Ayvalık ‘tan Sevgiler…

 

 

Reklamlar

Karabaş Otu” için bir yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s